Δωρεάν πλαστική σακούλα τέλος: Από πότε (και πόσο) θα την πληρώνεις στα σούπερ μάρκετ (Video)

Με νόμο του κράτους η χρήση πλαστικής σακούλας δεν θα είναι δωρεάν.
Η οδηγία της Ε.Ε. θέλει “πρόστιμο” στη χρήση πλαστικής σακούλας και έτσι οι δωρεάν σακούλες στα σούπερ μάρκετ θα αποτελέσουν παρελθόν με νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος με τον οποίο η χώρα εναρμονίζεται με την κοινοτική οδηγία.

Η χρέωση έρχεται σε έξι μήνες, από 1/1/2018 και στην αρχή θα είναι η μισή από την προβλεπόμενη.
Για αρχή δηλαδή κάθε σακούλα στο σούπερ μάρκετ θα χρεώνεται 0,04 ευρώ και για διάστημα από 1/1/2018 έως την 30/6/2018.
Από την 1η Ιουλίου του 2018 η χρέωση θα είναι ολόκληρη και κάθε σακούλα στο σούπερ μάρκετ θα κοστίζει στον καταναλωτή 0,08 ευρώ.
Τα... νούμερα είναι εντυπωσιακά. Υπολογίζεται ότι κάθε Έλληνας χρησιμοποιεί τον χρόνο 400 πλαστικές σακούλες. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν 4,5 δισεκατομμύρια σακούλες. Η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι τεράστια και έτσι η χρέωση για τις πλαστικές σακούλες θα μειώσει τη χρήση τους ενώ παράλληλα τα χρήματα θα κατευθύνονται σε περιβαλλοντικές δράσεις αλλά και στους δήμους προκειμένου αυτοί να προμηθεύουν τους πολίτες τους με επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες.
Τι αναφέρθηκε σε εκδήλωση του ΙΕΛΚΑ και 4 σούπερ μάρκετ για την καταπολέμηση κατάχρησης της πλαστικής σακούλας
Η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω στην μάχη για την καταπολέμηση της κατάχρησης της πλαστικής σακούλας. Η χώρα μας δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία ακόμη προς την κατεύθυνση αυτή και κινδυνεύει με βαριά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ήδη χώρες του τρίτου κόσμου έχουν πάρει πρωτοβουλίες με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ουγκάντα που έχει απαγορεύσει την χρήση πλαστικής σακούλας. Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι κυρίως περιβαλλοντολογικό καθώς 1 στα 2 απορρίμματα στο βυθό της θάλασσας στην Ελλάδα είναι πλαστικές σακούλες ενώ 1 στα 4 ψάρια ανοιχτής θάλασσας μπορεί να περιέχει μικροπλαστικά.

AdTech Ad

Στα πλαίσια αυτά με πρωτοβουλία του ΙΕΛΚΑ ( Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) τέσσερις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ: Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, MyMarket και Μασούτης ξεκινούν καμπάνια για τον περιορισμό χρήσης της πλαστικής σακούλας αρχικά μέσω καμπάνιας η οποία θα ξεκινήσει στις 20 Ιουνίου.
Σε ερώτηση του Νews 24/7  σχετικά με την επιβάρυνση χρήσης πλαστικής σακούλας ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Δημήτρης Πολιτόπουλος ανέφερε ότι αυτή θα ξεκινήσει από 1 Ιανουαρίου 2018 και θα είναι από 4 έως 8 λεπτά του ευρώ αναλόγως το μέγεθος και το είδος της σακούλα.

Η σχετική έρευνα του ΙΕΛΚΑ που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2017 σε δείγμα 350 ατόμων από όλη την χώρα είναι αποκαλυπτική για το μέγεθος του προβλήματος. Ο Έλληνας παίρνει κατά Μ.Ο. 3,9 σακούλες ανά επίσκεψη στο σουπερμάρκετ. Αυτός αντιστοιχεί σε περίπου 270 πλαστικές σακούλες κατά κεφαλήν μόνο από τα σούπερ μάρκετ.
Κατά μέσο όρο φεύγει από το σούπερ μάρκετ με 3,9 σακούλες ανά επίσκεψη βάζοντας λιγότερα από 3 προϊόντα σε κάθε σακούλα. Ο κύριος λόγος της υπερκατανάλωσης σακούλας σούπερ μάρκετ είναι για την χρήση τους για τα σκουπίδια. Συγκεκριμένα 8 στους 10 που μετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι τις χρησιμοποιούν για να πετάξουν τα σκουπίδια τους.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι όσοι συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι σε περίπτωση χρέωσης της σακούλας μόνο 11% θα πλήρωνε για την αγορά της, ένα 57% θα χρησιμοποιούσε επαναχρησιμοποιούμενη και το υπόλοιπο 33% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ακόμη τι θα πράξει.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΕΛΚΑ κ. Κωνσταντίνο Μαχαίρα στόχοι της ενημερωτικής καμπάνιας είναι η προετοιμασία των καταναλωτών ως ενδιάμεσο στάδιο για τα μέτρα της πολιτείας σχετικά με την μείωση της πλαστικής σακούλας και η εκπαίδευση στη χρήση εναλλακτικών επιλογών της πλαστικής σακούλας.

No comments:

Post a Comment

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σε χρειάζεται. Γράψτε την γνώμη σου. Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σου.