«Εκστρατεία» για να “ξαναμάθει” ο Βαρνάβας την ανακύκλωση!


Εν αρχή ην... η ενημέρωση
Σημαντική διαδικασία
Η εκστρατεία ενημέρωσης για τη λειτουργία της ανακύκλωσης θεωρείται εξίσου σημαντική διαδικασία με τη δημιουργία των ανάλογων υποδομών. Ως βασικούς στόχους έχει πρώτα την ευαισθητοποίηση των πολιτών προκειμένου να ξεκινήσουν να ανακυκλώνουν συλλέγοντας τα υλικά στο σπίτι τους και στη συνέχεια, εναποθέτοντάς τα σε κάδους. Μάλιστα ο ειδικός αυτός σάκος που μοιράζεται και έχει επάνω εικόνες των ανακυκλώσιμων υλικών, έχει ως στόχο να μας υπενθυμίζει να συλλέγουμε τα υλικά αυτά. Ο δεύτερος πολύ σημαντικός στόχος της ενημερωτικής εκστρατείας είναι να μάθουν οι δημότες τις σωστές πρακτικές για τη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Δεν ανακυκλώνονται όλα τα υλικά και μάλιστα υπάρχουν συσκευασίες που αν καταλήξουν στους μπλε κάδους, είναι επικίνδυνες για τους ανθρώπους που πραγματοποιούν τη διαλογή. Για το λόγο αυτόν, μαζί με τους ειδικούς σάκους μοιράζεται και ένα εύχρηστο φυλλάδιο στο οποίο αναφέρονται οι συσκευασίες που μπορούν να ανακυκλωθούν και αυτές είναι οι γυάλινες, οι χάρτινες, οι αλουμινένιες και οι λευκοσιδηρές και οι πλαστικές. Ακόμα αναφέρονται και απορρίμματα τα οποία δεν πρέπει να καταλήγουν στους μπλε κάδους ανακύκλωσης. Μερικά από αυτά είναι τα τζάμια, τα υπολείμματα τροφών, οι μπαταρίες, τα κλαδιά δέντρων, τα ρούχα, οι ηλεκτρικές συσκευές, τα CDs και DVDs. Τέλος, σημαντικές είναι και κάποιες γενικές οδηγίες που δίνονται, όπως το δίπλωμα των χαρτοκιβωτίων πριν τοποθετηθούν στους κάδους και το καλό άδειασμα των συσκευασιών από τα υπολείμματα τροφής. 

Στη διεθνή πρακτική και σε αρκετούς δήμους στην Ελλάδα που εφαρμόζουν πολλά χρόνια τα συστήματα ανακύκλωσης, οι ενημερωτικές εκστρατείες είναι επαναλαμβανόμενες και μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μάλιστα γίνεται με όλους τους προσφερόμενους τρόπους, είτε πόρτα - πόρτα, είτε με αναρτήσεις στο διαδίκτυο και καταχωρήσεις στον Τύπο. Έχει παρατηρηθεί πως μετά από μία οργανωμένη εκστρατεία υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου και οι ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών που συλλέγονται, αυξάνονται κατακόρυφα. Μετά από λίγο καιρό ξεκινά σταδιακά να ατονεί το ενδιαφέρον του κόσμου και παρατηρείται μείωση της ποσότητας ανακυκλώσιμων. Με νέα εκστρατεία ενημέρωσης υπενθυμίζονται στους πολίτες τα οφέλη της ανακύκλωσης και συνεχίζεται διαρκώς αυτός ο κύκλος.

 Πληροφορημένοι
Πολλοί καλά πληροφορημένοι είναι για τα βασικά οφέλη της ανακύκλωσης οι πολίτες του Βαρνάβα από προηγούμενες προσπάθειες και ιδιαίτερα του 2008. Λόγο  όμως παρέλευσης αρκετών χρόνων μετά την βίαιη διακοπή της (απο πολιτικές σκοπιμότητες), είναι αναγκαία και απαραίτητη νέα εκστρατεία ενημέρωσης. Αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας της ανακύκλωσης είναι η ενημερωτική εκστρατεία προς τους πολίτες. Η ενημέρωση αυτή, πρέπει να προγραμματιστεί και ανά τακτά χρονικά διαστήματα να υπενθυμίζεται στους πολίτες πως υπάρχει στο σπίτι τους και ο σάκος ανακύκλωσης και είναι ευεργετικό να γεμίζει πιο συχνά αυτός, παρά ο κανονικός κάδος.

Ανακύκλωση στο Δήμο Μαραθώνα
Έχουμε δρόμο ακόμα
Σχετικά με την ανακύκλωση στον Μαραθώνα, ο πρώην δήμαρχος αρνείτο επίμονα την χορήγηση σχετικών στοιχείων. Προκύπτει όμως από στοιχεία που συνέλεξε από επίσημες Αρχές ο συντοπίτης μας Δ. Δαμάσκος (ΕΔΩ).
Ειδικότερα η μελέτη αναφέρει ότι το σχετικό όφελος για τον Δήμο ανέρχεται στα 3.2 εκατομμύρια Ευρώ το οποίο δυστυχώς χάνουμε λόγω μη εφαρμογής της ανακύκλωσης με σωστό τρόπο.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, η ανακύκλωση στο Μαραθώνα βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο ακόμα. Μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των μπλε κάδων στο μεγαλύτερο μέρος του Δήμου, αναμένουμε να ανεβάσει δραματικά τους επόμενους μήνες την ποσότητα των ανακυκλώσιμων που συγκεντρώνονται, αλλά και πάλι έχουμε πολύ δρόμο ώστε να φτάσουμε τον μέσο όρο. Συνέπεια και σκληρή δουλειά από τη νέα δημοτική αρχή και ευαισθητοποίηση και συμμετοχή από εμάς τους πολίτες, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Διαβάστε ακόμα:


1 comment:

  1. Πολύ καλό το αρθρο. Η εκστρατεία ενημέρωσης δεν γινεται με ανακοινώσεις. Στραβά αρχίσαμε και στραβά θα πάμε

    ReplyDelete

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σε χρειάζεται. Γράψτε την γνώμη σου. Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σου.