ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ
ΔΗΜΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Κο Ηλία Ψηνάκη, Δήμαρχο                                                      12.10.2014
Κοινοποίηση:
·       Δημοτική Κοινότητα Βαρνάβα
·       Δημοτική Κοινότητα Γραμματικού
·       Δημοτική Κοινότητα Μαραθώνα
·       Δημοτική Κοινότητα Ν. Μάκρης


 ΘΕΜΑ: Διαχείριση απορριμμάτων του Δήμου Μαραθώνα. Διαχωρισμός στην πηγή/μείωση του όγκου/ανακύκλωση/κομποστοποίηση/υγειονομική ταφή υπολοίπου.

Αξιότιμε  Κύριε Δήμαρχε
Η κατάσταση στο Δήμο Μαραθώνα, λόγω των απορριμμάτων, μόνον ως τραγική και επικίνδυνη μπορεί να χαρακτηριστεί.
Εκτός από τις παλιές χωματερές ΧΑΔΑ που έκλεισαν έχουν δημιουργηθεί νεώτερες διάσπαρτες και ανεξέλεγκτες χωματερές σε όλη την έκταση του Δήμου εντός και εκτός οικισμών όλα αυτά τα χρόνια με την παλαιότερη Δημοτική Αρχή.
Η  Νέα Δημοτική αρχή του Δήμου Μαραθώνα, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει μόνιμα το πρόβλημα, τι σκέπτεται να κάνει??? Ποία μέθοδο θα ακολουθήσει και πότε.
Οι χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων που επί τόσα χρόνια βρίσκονται αποθηκευμένοι ή διάσπαρτοι σε ολόκληρη την έκταση του Δήμου μας, αποτελούν οξύτατο πρόβλημα με πολλές και δυσμενείς επιπτώσεις.
Δυστυχώς, οι όποιες “λύσεις” έχουν κατά καιρούς δοθεί ήσαν σπασμωδικές και μη αποδοτικές. Ο Περιφερειακός σχεδιασμός επανεξετάζεται και το πρόβλημα των απορριμμάτων του Μαραθώνα καθημερινά διογκώνεται. Εκφράζουμε την αγωνία και την ανησυχία μας, καθώς και όλων των Δημοτών του Μαραθώνα.
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Κύριε Ηλία Ψηνάκη,
Επειδή πιστεύουμε ότι για τη λύση του προβλήματος απαιτείται κεντρική παρέμβαση ώστε να επιτευχθεί η συνεργασία των Δημοτών προς όφελος των οποίων ενεργείται αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα. Απευθύνουμε έκκληση για την ανάληψη εκ μέρους σας πρωτοβουλίας, ούτως ώστε να δοθεί το συντομότερο δυνατό νόμιμη λύση, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, στο τεράστιο πρόβλημα που επί τόσα χρόνια ταλαιπωρεί το Δήμο μας. Ως Ενεργοί Πολίτες του Βαρνάβα & Γραμματικού είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε, να συνδράμουμε κάθε τέτοια προσπάθεια εξεύρεσης βιώσιμης και αποτελεσματικής λύσης η οποία δεν θα δημιουργεί καινούργια αδιέξοδα.
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε,
-        Προτείνουμε την οριστική διακοπή κάθε σύμβασης με οποιαδήποτε εταιρεία ανακύκλωσης και πόσα μάλιστα με την Ε.Ε.Α.Α. ( την εταιρεία με τους ΜΠΛΕ κάδους)
-        Μιας και τα απορρίμματα – ανακυκλώσιμα υλικά  ανήκουν στους Δημότες μόνο από αυτούς θα πρέπει να βρεθεί λύση.
Προτεινόμενη λύση, είναι η εφαρμογή του συστήματος της “ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ”, όπου η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθούν και να διατηρηθούν υψηλά επίπεδα συμμετοχής στη διαδικασία της ανακύκλωσης, με την παροχή κινήτρων για τις επιστρεφόμενες συσκευασίες. Έτσι, οι δημότες – καταναλωτές ανταμείβονται άμεσα από τη διαδικασία της ανακύκλωσης, ικανοποιώντας τόσο τις ανάγκες τους όσο και τις ευαισθησίες τους.
Αυτό μπορεί να γίνει εφικτό με την σύσταση ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ του Ενιαίου Δήμου Μαραθώνα.   
Μέσα λοιπόν από μία διαδικασία Λαϊκής Συνέλευσης -  Ημερίδας στο Δήμο μας, θα πρέπει να κληθούμε όλοι μας να αποφασίσουμε από κοινού για τον τρόπο επεξεργασίας και εκμετάλλευσης των απορριμμάτων μας το συντομότερο δυνατόν

Με εκτίμηση
Για τους Ενεργούς Πολίτες Μαραθώνα
Μ. Αποστολόπουλος*
Αλέξ. Προκοπάκης*
Κυρ. Γκίκας 
*Μέλη της επιτροπής Περιβάλλοντος & Ανακύκλωσης της πρώην Κοινότητας Βαρνάβα

1 comment:

  1. Γιωργος Ν14 October 2014 at 10:15

    Εξαιρετική πρωτοβουλία. Οι.Μπλε κάδοι της ΕΕΑΑ η μεγάλη απάτη.

    ReplyDelete

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σε χρειάζεται. Γράψτε την γνώμη σου. Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σου.